relax

Doe jij jezelf tekort?

1 november 2019

Een jaar geleden startte ik MAM-AN. De eerste massages die ik gaf bij verloskundigenpraktijk Promessa kan ik me nog goed herinneren. Natuurlijk was er gezonde spanning, maar waar ik al op hoopte bleek waar. Na een massage, of twee voelde ik fysiek wel dat ik bezig was geweest maar in mijn hoofd was ik heel ontspannen en relaxed. Ontspanning geven is ontspanning krijgen dus in dit geval!

En dat was weleens anders. In mijn vorige baan was ik regelmatig zowel fysiek als mentaal afgemat na een dag op locatie. Had ik misschien toen wat vaker zelf een massage kunnen plannen? Ja, daar hoef ik niet lang over na te denken. En toch deed ik het te weinig. Iets met eerst aan anderen denken en dan pas aan jezelf. Herken je dit? Heb jij ook het gevoel dat je jezelf tekort doet?

Een van de drijfveren om MAM-AN te starten was het keiharde besef dat jezelf ontspanning en rust gunnen (met een massage, of op welke manier dan ook) zeker in tijden van zwangerschap en geboorte zo belangrijk kan zijn voor je. Voor rust in je hoofd. Even een moment voor jezelf. Om de energie weer te laten stromen. Soms is er echt niet heel veel voor nodig. Toch gunnen we onszelf dit vaker niet dan wel.

Dat zie ik ook terug in de gesprekken met de vrouwen die bij mij komen voor een massage. Regelmatig hoor ik “dat was heerlijk, dat had ik eigenlijk al veel eerder moeten doen”. Of “Ik heb zo genoten van even helemaal niets – samen met de baby – dat zouden we eigenlijk vaker moeten doen”. En ja, daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Jezelf het beste gunnen, zeker als je veel van je lijf vraagt tijdens of na een zwangerschap is jezelf waarderen en durven genieten.

MAM-AN gunt jou het allerbeste!