druk

Druk? Diepe druk!

12 november 2019

Gezellige, feestelijke dagen liggen voor ons. In dit blog deel ik een “tip” die mijn kinderen helpt om ’s avonds lekker in slaap te vallen en de volgende dag weer fris op te staan!

Als baby heb ik mijn meiden elke dag ingebakerd. Dat werkte als een trein. Ze gaven zich heerlijk over aan de druk van de doek en vielen sneller in een diepe slaap. Is je baby druk of onrustig? Op tijd naar bed brengen (voordat ze echt moe worden) en inbakeren hebben voor mij heel goed gewerkt.

Nu ze ouder zijn is het bedritueel natuurlijk heel anders. Toch denk ik nog wel eens terug aan het inbakeren. Zeker als de feestdagen eraan komen.

Elke ochtend als we naar school fietsen door de mooi verlichte winkelstraat komen we steeds een beetje meer in de feeststemming. Lang kan het nu dan echt niet meer duren! Of wel…?

De aanloop naar de feestdagen is voor sommige kinderen best lang. De spanning bouwt zich langzaam op en “oh als het maar goed komt met de Sint en Pieten” en “wanneer mogen we de boom versieren?”. Inmiddels heb ik aardig wat ervaring met mijn meiden en de drukte in de deze periode. Heel graag deel ik een tip die heel gemakkelijk toe te passen is en toch heel veel kan doen.

Aan het einde van drukke dagen, dagen met verrassingen, dagen met veel mensen bij elkaar, spanning, muziek, en ga zo maar door is het fijn om bij het naar bed brengen je kinderen goed in te stoppen. Ik leg bijvoorbeeld ook wel eens een extra (wollen) deken over het dekbed voor extra druk of geef een kruik mee in bed. Een kruik geeft ook extra druk.

Diepe druk heeft namelijk een regulerend effect op prikkelverwerking (hoe drukker/spannender hoe meer prikkels er te verwerken zijn) , waardoor je een overprikkeld zenuwstelsel kalmeert. De diepe druk geeft direct een veilig en beschermd gevoel en zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt. Want zeker dat laatste valt soms niet mee.

Slaap lekker vanavond, ik hoor graag of je er iets aan hebt! En….probeer het zelf ook eens!

Fijne Feestdagen, MAM-AN